A generalizációról is

 2010.03.11. 20:43

Tegnap a Korai Fejlesztőben jártunk Lilivel, ahol ismét a felpörgöttség és a feladatok elleni tiltakozás volt a jellemző. Pozítivum vizsont, hogy habár az általa tudott feladatokat új eszközökkel vagy nem végzi el vagy nem jól végzi el, de mindez a generalizációs probléma a kommunikációra nem terjed ki. Ha kell, hogy valaki kinyissa a bubit, akkor odamegy, megkocogtatja a felmérő lábát és mondja, hogy ui i, vagyis bubi nyit. Ha nagyon koncentrál, akkor még szemkontaktussal is kombinálja a dolgot. És szépen rá is nézett mindkét vizsgálóra, meg is paskolta őket. Dehát általánosságban az ide oda szaladgálás és az ugrálás, no meg  a tiltakozás volt a jellemző.

Egy kognitív feladatot azért megcsinált, úgy látszik a formaegyeztető már annyira stabil, hogy új eszközzel, új emberrel, új helyszínen is megoldja. Ez nekünk is tanulság, hogy, na, akkor a színekre visszatérünk, illetve új eszközökkel folytatjuk, mert ez még nem eléggé generalizált készség. Jövő héten pedig visszatérünk Nórával és bemutatjuk Lili ABA-s készségeit.

És itt van Viki, az új, de  dániai tapasztalattal rendelkező terapueta is, aki szintén szolgál jó ötletekkel, pld. hogy  a receptív képeket különböző szögbe lehet tenni, akár emelgetni, és így erősíteni, hogy sokfelé nézzen Lili. Vagy az is tanulságos volt, hogy mennyire sokszor tér vissza a feladatokra, ebben talán van mit fejlődnünk. Apró különbségekkel, de hasonlóan zajlik a terápia Észak-Európában is, úgy tűnik.

Lili édes kedves, de néha elég nehéz vele. Egyre jobban látszik, hogy a terapeutákkal engedelmesebb, én gyakran nehezen tudom lekötni. Abban a pár órában amikor nem eszik, nem alszik és nem terápiázik, nem nagyon hajlandó asztalhoz ülni, az egyéb játékhelyzetből is könnyen kilép (érdekes, mert most videóztuk a lányok NET-jét és ott pont tök szépen benne maradt a helyzetben), és leginkább sokszor csak feküdni akar és önkielégíteni, és kifejezetten dühös, ha felállítom.Lehet, hogy új módszerrel, floor time-os technikákkal kéne próbálkoznom.

A generalizációra pedig most még jobban rámegyünk majd, egyrészt jövő héttől újra jön a bölcsi, ami jó helyszín erre, másrészt Kriszti javasolta, hogy havonta egyszer vigyük el valahová máshol tanulni, akár a terapeutákhoz, akár játszóházba is lehet. Ez lehetne a hétvégén is, mert akkor mindenkinek egyszerűbb.

 

Címkék: kommunikáció szavak kérés probléma öningerlés floor time szemkontaktus generalizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://abaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr491832452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása