Visszatekintés

 2009.05.20. 21:50

Február 13-án, mielőtt megtartotta volna Kriszta az első tréninget felírtam magamnak (bár senki nem kért rá), hogy min is kívánok változtatni Lili viselkedésében. Nézzük meg, hogy állunk 3 hónap elteltével.

1. Nézzen többet ránk- Megvan Kb. 4-5 hete jóval többet néz ránk. Nem mindig funkcionális, de egyértelmű, hogy megvan benne az érdeklődés az emberek iránt. És végre nincs az a hullámzás, mint korábban, hogy egy hét rossz, 3 nap jó. Most minden nap jó.

2. Figyeljen a nevére- Nincs meg Néha figyel, vagyis megmerevedik, de nem néz ránk. Most tanítjuk neki.

3. Nemet intsen, bólogosson- Nincs meg

4. Kezdeményezzen- Megvan Persze, még lehet fejleszteni, de egész gyakran odajön. P-hez is munka után, hozzám is reggel, amikor "kifáradok" a konyhába. Sokszor könnyen odahívható, sokat bújik, felkéredszkedik.

5. Mutasson nekünk- Nincs meg

6. Több funkciójáték- Nincs meg Ha magára van hagyva, még mindig nem elég ügyesen játszik,  a karikát inkább az ujjára húzza, a kirakót inkább pakolja. Torony építése van meg neki elég stabilan, formadobálás is viszonylag jó. Gyurma alakul és firkálni is firkál magától.

7. Szavak- Megvan Egy pár szava van. Főleg a hinnyát használja spontán módon, de ma pl. nyögött az i hangot probálgatva, amikor azt akarta, hogy kinyissak valamit. Az e, vagyis fel is elég gyorsan kijön belőle, az oo-vagyis forog is gyorsan eszébe jut, ha kézben van már. Néha mondja magától, hogy uma-gyurma, ai-kavics, ojó, venyo-golyó és minden este egyszer, hogy háji az alvós hálózsákjára.

8. Kérdések- Nincs meg De már látok rá reményt, hogy fog valaha kérdezni. Ezt mindig úgy irigyeltem más gyerekeknél, ahogy szavak nélkül is megtudják kérdezni, hogy: mi az mama? Néha kérdőn, várakozón néz rám, ez már valami.

9. Több szociális mosoly- Megvan Nem jelentősen több, de egyszer-egyszer megjelenik, főleg a szüleire. Nem szociális mosolyból pedig millióval több van.

10. Kevesebb leragadás- Megvan Amikor megkezdtük a terápiát egészen rossz volt a helyzet ilyen szempontból. Folytonos leragadás, zsinórőrület. Most ennél jobb a helyzet, de a hajlam megvan még, főleg idegen környezetben.

11. Kevesebb tépése más gyereknek- Megvan Igaz csak félig, mert tépés nincs, de ütögetés van most. Húgával kezdődött, most pedig minden gyerekre, néha felnőttre is kiterjed. De mintha lenne némi féltékenység felhangja, ami fejlődéstanilag jó.

12. Több érdeklődés emberek iránt- Megvan Ez egyértelműen pozitívabb, szokott bújni, fekéredszkedni (főleg, ha a húgát simogatják), és többet van jelen. Persze úgy nem érdeklődik, ahogy kellene, vagyis nem mutat, hoz oda stb, de valamire meg kell kapnia a diagnózist ugye.

13. Több utánzás: hangok, mozdulatok- Megvan Főleg hangok, ha tudja, hogy az a feladat, néha spontán is. Mozdulatok asztali helyzetben, motiváló helyzetben, néha spontán.

14. Szilárd ételek fogyasztása- Nincs meg

Nincs rajta, de nagy eredmény az önálló evés, ami tök új fejlemény, bár még a merés mozdulata hiányzik nagyrészt belőle.

Összegzés: Mennyiségileg van mit fejlődni, de a 14-ből 8-ban egyértelműen van fejlődés 3 hónap alatt.

 

 

Címkék: játék kommunikáció autizmus szavak fejlődés szociális utánzás vokalizáció asztali elrendezés szemkontaktus önellátás

A bejegyzés trackback címe:

https://abaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr251134433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása