Két hét után

 2010.07.03. 01:38

Két hét utáni változások:

1. Lényegében kialakult a szobatisztaság. Először aggasztó híreket kaptam napi 3-4 bepisilésről, majd 4-5 nappal az elutazásom után 2 napig balesetmentes volt, majd egy baleset következett múlt pénteken és utána máig, vagyis 6 napig nem volt egy sem. Így most elkezdtük tanítani a kommunikációt is. Bár így is egyszer-egyszer előfordul, hogy jelez, de most erre rámegyünk nagyon, mert ez a másik lényege a dolognak.

2. Megtanulta kilinccsel kinyitni az ajtót.

3. Tegnap és ma is goffrit evett.

4. Változatosan játszott a játszótéren, magától tevékenységeket váltott.

5. Gyorsabban haladt a feladatokkal, mint az elmúlt hónapokban.

6. Beszédértés, figyelem talán jobb.

Viszont a szemkontaktusa egyelőre velem rosszabb, nem hatotta meg annyira a megérkezésem. Az idegrendszeri tünetek ma erősek voltak: sok ugrálás, röhögőgörcs, majd este sírás. A hangjai nem túl jok, ráálltunk ezer százalékosan a PECS-re, ez jól megy neki, habár nem mindig mond hozzá hangot.

Az utam ABA-s hozadéka, hogy megláttam, hogyan működik egy professzionális ABA iskola, hogy mennyire nyomják folyamatosan a feladatokat, nincs üresjárat, PECS vagy kompjuteres kommunikátor megy ezerrel. Minden pillanatban az önállóságot erősítik és profin pl számlálóval nézik a nem megfelelő viselkedéseket. Ezt később grafikusan ábrázolják. Persze mivel iskola ettől személytelenebb is.

Egy másik vonalon találkoztam még egy ABA terapeutával, aki klasszikusabb ABA-t csinál, pl. náluk, és a régi módszer szerint 10-ből 9szer kell tudni valamit két napon át, ahhoz, hogy tudottnak minősüljön. Na meg persze van a készség fenntartás is utána. Tőle is nagyon jó ötleteket kaptam, hogyan lehet még tudatosabban csinálni a programokat. És persze érkezett egy csomó új megerősítő innen.

Címkék: terápia kommunikáció program fejlődés probléma szobatisztaság vokalizáció szemkontaktus beszédértés önellátás evésterápia

A bejegyzés trackback címe:

https://abaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr632126396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemszakember 2010.07.03. 21:38:54

Ezekért az ABA-s sulilátogatásokért irigyellek:)

marubi 2010.07.07. 19:06:53

:) A Kikás fej viszont elfonnyadt.:(
süti beállítások módosítása