Csendes szavak

 2009.06.08. 19:23

A drámai múlt elbeszélése közé ékelem a biztatóbb jelent. Egy hete-10 napja beindult valami a beszédfejlődés terén. Spontán hang- és szóutánzások jelentek meg, ma 1 óra terápia alatt vagy 6-8 spontán, eddig nem hangoztatott szót utánozott le Lili, úgy, mint péládul hol, ez, orr, húha. Persze ilyenkor is a  főleg magánhangzós, töredékes verzió hallható: ho, e, o, hua ezen szavak esetében. Mindezt igen halkan teszi, eltudom képzelni, hogy másnak fel sem tűnne, hogy "beszél."

Napi szinten hangoztat spontánul is szavakat: most nem a Lili-féle verzióban írom, hanem a valódi szavakat. Minden nap van hinta, lök, gyurma, labda, ugrál. Sokat mondja, ha látja, hogy kavics, amit imád, ha be van lengetve neki, akkor azt, hogy lánc, rugó. Helyzetbe hozva azt, hogy forog, fel. Egész gyakran, hogy víz, hogy golyó, apu, néha mama. És ismételve egyre többet más szavakat is, pl saját vagy húga nevét. A helyztebe hozva annyit tesz, hogy mi vagy a terapeuták megpörgetik például, és akkor, ha mondja, hogy oo, akkor újra kap forgást. Ez tulajdonképpen a manding, amikor kér, és azt kapja, amit kér. Neki már 20 körülii a naponta használt mand-je. Ebből a legtöbb spontán, de annyiban nem, hogy nem teljesen magától mondja, hanem fel kell ajánlani vizuálisan a dolgot. De van a napi 5-6 is teljesen spontán. Így már bátran mondom, hogy vannak szavai.

Nem mellékesen említem, hogy a húga tegnap és ma is rámnézett, a mai a reggeli ágyból felemelkedésemet követte, és közölte vigyorogva, integetve, közeledve, hogy mama. 9 hónapos.

Lili közben az iá-val, ami természetesen a csacsit jelenti spontánul játszott egyszer, megy a csacsi, miközben ő iá-zott. Érdekes, hogy az asztalnál az istennek sem bírta stabilan produkálni ezt a feladatot, már a csacsit is lecseréltük, hátha azzal van a baj.

Ja, és írtam már, hogy teljesen önállóan eszik?

Címkék: szavak fejlődés utánzás mand asztali elrendezés önellátás

A bejegyzés trackback címe:

https://abaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr681172148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása