Pakolásmánia

 2009.06.17. 22:36

Most úgy érzem, hogy kicsit megtorpanós szakasz van, beálltunk arra, hogy főként magánhangzókat használ, néha, viszonylag ritkán utánoz spontán szavakat, amiben motivált, mint pl. cipő mostanság, azt nagyon gyorsan elsajátítja (iő-ként persze), de naponta bárhogyan is nézem, a terápiás órákon kívül, olyan 7 hangsort, szót hangoztat. Ezek általában: ai (kavics), hinnya (hinta), iő (cipő), ő (lök), uma (gyurma), ahü (apu) és még valami aa (labda), uá (ugrál) vagy mondjuk vivi (víz),vejó (golyó) néha mama. Persze a terápiás helyzetben jóval több előjön, de ha hétvége van, akkor jó, ha a 7 elhangzik. És a magánhangzók is rögzültek, így a mama szót is gyakran aa-nak utánozza, pedig pont az m betűje szép volt korábban. Így most elkezdték a lányok ezt a hangot is gyakorolni vele.

Önállósága, utasítások követése viszont javul,  egyre inkább vevő arra, hogy sok mindent végrehajtson egyedül, igaz néha teljesen kikapcsol, és akkor se kép, se hang. Ez a kikapcsolás ma délelőtt különösen sokat volt, ilyenkor, mint egy adóvevő - ez P. hasonlata - felrakja egy ujját, mintha tényleg jelet kapna, és elkezd máshová figyelni, olyan ingereket felvenni a környezetéből, amire mi esetleg nem is figyelünk fel. Ilyenkor nehéz visszahozni közénk.

A pakolagatás az új őrülete, azt hiszem, hogy van valami kategóriarendszer, ami szerint rendszerezi a dolgokat, de nem mindig jövők rá, hogy mi. Hogy a barna kekszekhez kell rakni a barna golyókat, az még csak csak, de, hogy a cipő és a kis gyurmadarabok vagy a kavicsok és a cukorkák hogy tartoznak össze, azt nem pontosan tudom. Talán az előbbinél a mindkettőt finom fogni, az utóbbinál a formai hasonlóság által? És ABA-sok, mit kell tenni ezzel? Meggátolni ezt is, mert ebből lesz a merev ragaszkodás később, hogy soha nem lehet majd félbeszakítani? Vagy floor time-osan aranyosan továbbfejleszteni?

Címkék: autizmus szavak probléma vokalizáció floor time beszédértés

A bejegyzés trackback címe:

https://abaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr771192166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mandulatej 2009.06.18. 17:44:57

Szia Marubi!

hasonló problémák jelentkeztek 3 éves kislányomnál is, eddig nem vettem észre a merevséget a viselkedésében, de most elkezdődött:
-csak bizonyos ruhákat húzhatok fel (én!)a sétához
-nem tűrhetem fel a pólóm úját
ha mégis megteszem, megpróbálja leszedni rólam, ha nem hagyom, jön a földhözvágós hiszti, keserves üvöltéssel.
Nagyon várom mit tanácsolnak nektek az ABA szakértők!

süti beállítások módosítása