Új baj

 2010.01.02. 23:16

Új problémánk van: elalvás. Hetek óta olvasom az autizmussal élő gyermekek szüleinek levelező listáját, ahol a szülők abszurd bioritmusú gyerekeikről írnak. Azt írták, hogy régen minden rendben volt, de aztán 3-4 éves korukban elromlott. Azóta aggódok. Lili alvása mintaszerű volt: 2 hónapos korától átaludta az éjszakát és sohasem ébredt fel. Napközben 2-3 órákat simán aludt. Aztán másfél évesen lényegében elhagyta a nappali alvást, ami azt jelenti, hogy hetente egyszer volt hajlandó aludni napközben, később annyit sem. Akkor is a túlzott felpörgés volt a probléma. De ez nem olyan felpörgés, amit neurotípusos gyerekek szülei is ismernek, ez ugyanaz a felpörgés, ami miatt Lili vagy más sorstársai alapjáraton is ugrálnak, repkednek, röhögőgörcsöket kapnak. Sajnos mostanában ugyanez van este is. Korábban, mivel nem aludt, este 8-kor pillanatokon belül kidőlt. Ma fél 10-kor aludt el, tegnap negyed 11-kor. Ezt én is nehezen viselem, a viszonylagos lelki békém egy fontos oka az volt, hogy este 8-tól fent tudtunk tartani egy felnőtt világot, illetve persze az ABA is, hogy napi 5-6 órában megoszlik a teher és, hogy a lelkiismeretem is nyugodt, mert tanul, okosodik, készül a földi létre. Szóval remélem, hogy ez csak átmeneti időszak, illetve, ha nem, akkor azt, hogy erre is van jó megoldás az ABA-nek. Persze, amitől még nehezebb a dolog, az, hogy esti járkálásai hatására felébred a húga is és iszonyú üvöltésbe kezd. De, ha Lilivel nincs elalvási probléma, akkor Mártinak van szokásos, más anyák által is ismert: nincs kedvem aludni, mert kint vannak a szüleim és csinálnak valami szuper dolgot, illetve nincs kedvem aludni, mert a szüleim itt akarnak hagyni című problémája.

Másik rossz dolog, és ez már a terápiról szól, hogy Lili elfelejt egy csomó tudott dolgot. Ma a színpárosítás sem ment annyira jól, de remélem ez csak véletlen, pedig az az egyik legstabilabb készsége volt. A hol a kérdésre egész egyszerűen meg egy sorból egyet mutat meg, utána újra meg újra ugyanarra bök rá. Nem figyel, nem akar válaszolni. És lehet, hogy a megerőstő sem olyan erős már. Nehéz. Sokkal lassabban tanulja az új feladatokat mostanában. Persze ezek nem olyan egyszerűek már, nyilván azért is. Most már hamarosan meglesz az összes mastered feladat kártyája, szóval remélem hamarosan tényleg minden eleget lesz gyakorolva és nem lesznek ilyen szintű visszaesések. De a motiváció problémája mélyebb porbléma ennél sajnos. A mutatást is most újra kell tanítani. Sajnos rengeteg dolog, ami időlegesen jó, aztán visszaesik, ilyen a testrészek mutatása, a tárgyak, személyek mutatása, a hangok némelyike.

Persze az is lehet, hogy amellett, hogy bizonyos szempontból javul a kommunikációja: szemkontaktus, szavak használata, szavak és szemkontaktus együttes használata, más, szempontból meg a spontán kommunikációja, ami nincs olyan szinten tanítva, pl. a mutatás, az romlik. No meg a tapogatás, elterelődés, miért kell megmutatnom ezen a képen bármit is érzés is okozhatja. Mondjuk a képek megnevezése, a tact is jobb volt pár hete, meg a mondóka kiegészítés, az intraverbal is. Remélem ez csak átmeneti visszaesés.

Egy jó azért van: a tsmt tornában, akkor foroghat a székben, ha ránk néz vagy azt mondja, hogy forog vagy indul. Neki mondani alapban könnyebb, mint nézni, mert azt az ABA terápia viszonylag elején megtanulta, ha mond, akkor kap. Most volt olyan alkalom, ahol egymás után 6-szor 7-szer nézett ránk a nyolc lehetőségből. Mondta is Nóra, hogy ők is csinálják a Koraiban, csak kevesebb sikerrel még, ami nálunk is szerepel a tsmt feladatok között, hogy lepedőben hintáztatjuk vagy forgatjuk és olyankor a hinta szót, illetve a kígyó szót kell mondani, a mondókának megfelelően. Ott a gyerekek többségének ez még nem megy, innen nézve persze tök jó, hogy erre Lili kapásból rátanult. Mert ő egy ABA baba.

 

Címkék: terápia kommunikáció program autizmus szavak fejlődés probléma terapeuta mand megerősítő szemkontaktus tact

A bejegyzés trackback címe:

https://abaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr631640748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása