Nyaraltunk

 2010.08.04. 23:34

Három hetet nyaraltunk, ami idilli volt, mert volt délelőtt terápia, sok kertben járkálás, medencézés, és strandolás. És volt időm gondolkodni, hogy mi az, amin változtatni kellene és hogyan tegyük még következetesebbé, és összeszedettebbé a terápiát. Mivel sajnos a hangok használata és utánzása visszaesett Lilinél, kipróbáljuk ebben a hónapban, hogy mit szól ahhoz, ha lesznek olyan terápiák, amikor nem lesz feladatkényszer, hanem szép komótosan ráállunk a hangok gyakorlására, kérnek a lányok rengeteg echoicot, hangot és ezen kívül nyomatják folyton a PECS-et, és NET-es, játékos lesz, egy-két logikus utasítással vegyítve. Jó volna, ha visszatérnének a hangok legalább az eredeti magánhangzós verziójához, mert most nagyon nem az igazi.

Persze, jó tapasztalat is van, mert a vízben egészen jól ment neki, pont amikor már kezdtünk kétségbeesni, hogy milyen kevéssé megy. Nórával szépen végignéztük az összes feladattípust, és most, amíg még nem szippant be a félállás, megpróbálunk mindent gondosan megcsinálni, kitalálni hogyan is haladjunk a receptív, a párosítós stb. feladatok között. A párosítsok most egész jól mennek, hogy kezd, többet között amerikai hatásra összeállni a fejelmben a kép, hogyan és miket is kell tudnia párosítani. A PECS-ben is ügyes.

Ami pedig különösen jó volt, hogy a mostani nyaraláson éreztem, hogy Lili újra úgy viszonyult hozzám, mint az amerikai utam előtt. Gyönyőrűen kezdett el nézni rám, nagy mosolygások, örömök, ha megjelentem. És rengetegszer visszafordult, ha hívtam a nevén, megállt, ha kértem, hogy álljon meg stb.

Nagy örömét lelte a kertben, hatalmas sétákat tett, gyakran a szúrós füvön, akár mezítláb is, imádta a vizet, főleg, ha nem zavarták benne kiestesók.  Néha persze sok volt az ember, az inger, felzaklatta valamelyest egy új látogató, de mindent megszokott végül. Sajnos a szájbavevés most elég erős. Minden játékot szájába vesz,  a természetben meg pláne vonzódik ehhez a tevékenységhez: fű, föld, kavicsok. A jó oldala ennek, hogy a csipszet is kétpofára tömi magába.

Lili akaratosabb, önállóbb, és megállíthatatlanabb, néha, a terápia szüneteiben nagyon szeretne vadulni, őrülten vizezni, cd-t szájbavenni, mindenre felmászni, számítógépet, tükröt csapkodni. Ez nehéz, meg persze jó, hogy céljai vannak, még, ha nem is a legjobb célok ezek.

(Közlemény: ABA terápiás workshop lesz októberben Budapesten, ha még valaki nem tudná. Remélem eljön rá a szakma, a szülők, stb.)

Címkék: játék kommunikáció fejlődés szociális probléma vokalizáció szemkontaktus beszédértés evésterápia generalizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://abaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr942199668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása