Hat szó

 2009.04.05. 23:42

Használja a hinnya (hinta) szót rendszeresen, gyakran a vivit (víz). Ha lobogtatom a hálózsákját, vagy említem a nevét azonnal mondja, hogy hájí. Ha azonnali segítségre szorul, amit csak mi tudunk megoldani, akkor mondja, hogy wawa (m-esen hangzik, vagyis mama) vagy au (apu) és néha, ha éhes mondja, hogy hamm. Ezen kívül próbálgatja a szavakat, a golyó ma már ojo, ajo-féleség. Hat szó van voltaképp, egészen gyakori, napi használatban.

A fejlődés-utánzás, gyors haladás ellenére is, a szemkontaktusa nem lett számottevőbb. Integetni integet egész gyakran felszólításra, de nem funkcionálisan, összeségében a viselkedése nem tipikus gyerekes még. Az öningerlés jelen van: például körbe-körbe forog, de leállítható, szemét birizgálja, vagy néha rákap és mindent hosszan rágogat.

Van egy-két apróság, ami a viselkedésében, és nemcsak a terápiás helyzetben jelenik meg és biztató azért. A golyóvezetője birizgálása közben van egy enyhén kényszeres rituálé, nevezetesen játszik a golyókkal, megy egy kört, majd újra játszik, újra tesz egy kört. Most újabban a kör helyett az van, hogy belebújik a jelenlevő szülője ölébe, és azt várja, hogy felvegyék, megpörgesség stb. Igaz, hogy ez is egy rituálé, de jó, hogy be van vonva emberi szereplő. Nem tudom, hogy jó-e, de a hintába pakolgat kirakó darabokat és hintáztatja azokat, többsége állatkirakó. Nem tudom eldönteni, hogy ez autisztikus, pakolós viselkedés, vagy, hogy minimális fantáziát igénybe vevő, vagyis a saját vágyának leképzése. Ha utóbbi, akkor egész jó képzeleti tevékenységnek tűnik, ami egyébként sérült autizmusban. Ha olvas autizmus szakértő, kommentelheti, hogy mit gondol erről. Továbbá aranyos, hogy úgy kéri az ölben lovagoltatást, hogy nyaggat, és közben berogy a lábával. Ha azt kéri, amelyben a "parasztok döcögnek", vagyis jobbra-balra dőlnek, akkor azt a mozgást is leutánozza.

Ja, és nem szorosan idetartozik, de barátok is kérdezték már, hogy akkor most heti hány órában csináljuk a terápiát. A válasz az, hogy kb. 22-23, melyből 2 óra Tünde van, kb. 2-3 óra én, és a többit a három hallgatólány. A cél elvben a 30 volt, de lehet, hogy egyelőre maradunk a kb. ennyinél, hiszen a terápia alapelvében amúgy is szinte folyamatos.

Címkék: játék autizmus szavak kérés fejlődés kényszer terapeuta öningerlés szemkontaktus

A bejegyzés trackback címe:

https://abaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr361048671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása