Érzelmi reakciók

 2009.09.23. 23:20

Úgy érzem történik most valami Lilivel belül. Ismét, mintha egy fejlődési ugrás előtt lenne. Egyrészt szépen, nem csak ismételgeti a szavakat, hanem meg is nevez dolgokat: dinós cukorkára mondogatja, hogy ió; motorozik a lakásban és közben mondja oo; könyvben tárgyat megnevez. Lépcső tetején mamázik segítséget kérve.

Másfelől szociális-érzelmi szempontból is változott: ma egy barátnőmnek odavitt vagy 4 játékot spontán. Bújik, sőt ma elmentem itthonról, amit máskor észre sem vesz, most visszaszaladtam valamiért és nem akart elengedni, kapaszkodott belém, nyafizott, később sírva mamázott. A szemkontaktusa is nagyon szép, és egyre kommunikatívabb, kinéz, felnéz olykor. Ma az új terapeuta lányra nagyon szépen spontán ráköszönt. Julcsit múltkor megpuszilta.

És szépen, egyre szebben irányítható, szeret egyes szociális játékot, pl labdázni. Nagyon megható!

Az evés is alakulgat, somlóit is benyomja, és lenyeli az egyes, kevébé összeturmixolt kaját is. Következő lépés kenyér lesz joghurttal, tejjel vagy valami effélével. Persze kicsi kenyér, sok lé kombinációban.

Viszont hisztisen követeli a háliját (hálózsák) ebéd és vacsora után is. Sír ilyenkor, már van, hogy evés közben is. Ebéd után aztán megkapja, de sosem alszik el, csak pihen egy órát maximum. Egyfelől azt gondolom, hogy joga van pihenni, de feltehetően nem jó erre rászoktatni, mert egyrészt az sem jó, ha rászokik, hogy hisztivel eltud érni dolgokat, másrészt pedig lehet, hogy ez az evés után háli, ez ugyanolyan berögződés, mint régen az evés után azonnal hintázni kell, volt. Meg az is rossz, hogy ilyenkor tuti nem alszik el, az sem jó kommunikáció, hogy megkaphatja a hálit alvás nékül, miközben amúgy meg jó volna, ha aludna néha, de arra eleve csak később van esély. Na, ezeket megbeszélem Évával hamarosan.

És a TSMT is jól hat, mert az ugrálása kezd elrugaszkodni a földtől, és ma szaladásra utaló jelek is voltak a parkban.

Címkék: kommunikáció szavak kérés fejlődés szociális probléma mozgásfejlődés viselkedészavar kényszer terapeuta szemkontaktus beszédértés evésterápia

A bejegyzés trackback címe:

https://abaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr481403190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása