Javulgatás

 2010.01.10. 21:27

Sosincs időm, most meg igen fáradt vagyok, szóval csak rövidet írok. Az alvásprobléma részben fennáll, de újabban annyiban javult, hogy vagy elalszik simán vagy, mint tegnap és ma, sír, (ami persze rémes), hintázást követel, és utána megnyugszik és korábban alszik el, mint az ugrálós, kijövős napokon, igaz, hogy drámaibb körülmények között. Egyre inkább úgy sejtem, és a tsmt terapeuta is felvetette ennek lehetőségét, hogy lehet, hogy az intenzív tréning miatt a vesztiburális ingerküszöbe megemelkedett, és még több ilyen ingert követel,  és addig nem tud lenyugodni, amíg meg nem kapja. Az este 10-kor való ugrálás, és az esti sírva hintázást követelés is erre utal. Illetve az is, hogy a probléma az intenzív hetek közepén kezdődött, és most, hogy már nem 6-szor kell egy héten csinálni a feladatsort, hanem csak 4-szer, a helyzet valamit javult. Jövő héten vége lesz a tréningnek, így majd meglátjuk, hogy utána hogy alakul.

Egyébként pozitív hozadéka is van a tsmt-nek, főleg azok a gyakorlatok hatottak jól, amik viselkedésterápiás elven működnek: vagyis, ha ő mond egy szót vagy ránk néz, akkor kap valamit, jelen esetben egy kellemes ingerlést: forgás, hintáztatást, ugrálást stb.

A szemkontaktusa meghatóan szép Lilinek és egyre többször kommunikatív értelemben használja. Ma, amikor hazajöttek apukájával, felszólítás nélkül köszönt, és rám nézett közben. Megható. Az utánzások még mindig rosszabbul mennek, egy csomót elfelejtett, mintha nehezére esne felvenni azokat a pozíciókat a testével, amik régen simán mentek. Ugyanez van a mutatással, nagyon nehezen áll rá a keze. Az utasítások követése elég jól megy, és egyes kétlépéses utánzások is, sőt, most, hogy múlt héten mindenki ráállt a tactek, a megnevezések gyakorlására, az is jól megy. Egymás után simán megnevez egy csomót: rugó (uó), csacsi (iá), könyv (ö), bubi (ui) pl. Így megy ez, ha megy. És a nyelvi utánzás is remek, igaz, hogy nem mutatja meg, hogy hol az ablak, de rögtön mondja aa. Ma gyakoroltam vele, és a tedd ahhoz, ahol isznak, meg esznek is jól ment. Tökre figyelt és helyesen kiválasztotta a megfelelőt. Kész az összes mastered kártya, ez nyilván megdobja majd az egész tudásszintet, mert minden régebben tanult készséget rendszeresen fog gyakorolni.

És még két apróság, a tornán először használt szavakat: hinta, mondta többször is, eddig tök néma volt ott. Egy másik aranyos, ami kicsit közelít a szerepjáték kezdeményhez: elkezdett négykézláb menni, kérdeztem, kutya vagy? Erre azt mondta vau, vau. Persze ez csak egy betanult dolog: tanulja azt, hogy "a kutya azt mondja...", és akkor mondania kell, hogy vau-vau, illetve a többi sok-sok állathangot, amit már tud, és nem mellesleg örömmel mond. De mégis tök jó, hogy adekvátan reagált a helyzetre. A húga meg persze mögötte mászott négykézláb.

Az evésterápia viszont lassú, és nem látom eléggé az áttörést, a nutellás kenyértől újra menekül, megpróbálom kaláccsal, hátha. Kicsit megrekedtünk a somlói, illete torta pudinggal szinten. Igazi rágás nincsen.

Címkék: kommunikáció szavak fejlődés probléma utánzás vokalizáció szemkontaktus beszédértés evésterápia tact

A bejegyzés trackback címe:

https://abaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr561662309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andisad 2010.01.17. 10:53:32

Szia ! A napokban figyeltem fel az írásodra, miközben én is keresem a legmegfelelőbb terápiát, az én két és fél éves kislányom Leila számára. Hihetetlenül hasonlít kislányodra sokmindenben.
Csak nállunk még a korai fejlesztőben és más fejlesztőben sem modják rá hogy autista. Nagyon szeretném tudni ,hogy hol lehet elsajátítani az aba terápiát? És hogy volt-e neked valamilyen problémád a terhesség alatt? Nekem méhlepény meszesedésem volt,és vérszegénységem,ezen kívül semmi más. Nagyon örülök ,hogy ennyit írsz a tapasztalataidról, sokat segítesz ezzel másoknak! Sok erőt kívánok neked és kitartást! Ja, és olvastam ,hogy van egy kistesó , az ő fejlődésével minden rendben van? Válaszodat nagyon várom : andy_sad02@citromail.hu
süti beállítások módosítása