Vajon hogy van ez?

 2010.04.04. 10:14

Zavarban vagyok. Nemrég Boribont nézegettünk, kértem Lilit, hogy mutogasson, hogy mi micsoda. Mutogatott ő, de nem mindig jó helyre, és volt, hogy mellé, vagy csak a mutogatás öröméért, inkább fogdosta a könyvet. Eszembe jutott, hogy bőven nem volt még 2 éves, és megtudta mutatni az összes szereplőt a nyuszitól, a lufiig, a sünitől a cicáig a mesekönyvben. Erre talán a tágabb család is emlékszik. Ugyanígy, még korábban megmutatta, hogy hol a lámpa, hol vannak a családtagjai, egyéb dolgok a lakásban.Ez nagyon jól ment neki másfél évesen is már. Sőt, a fejét, hasát is tudta már 15 hónaposan, pedig már megvoltak az autizmus tünetei is, rossz szemkontaktus, sztereotíp mozgások stb.  És ezeket senki nem tanította neki, magától tudta őket.

Amikor már ABA-ben gondolkodtunk, akkor egy youtube videóról megnéztem egy feladatot, a gyereknek tárgyakat kellett átadnia. Kipóbáltam, Lili elsőre tökéletesen odaadta a cipőt, tollat, sapkát és más egyéb tárgyakat. Ez nem tanítás eredménye volt, egész egyszerűen tudta, mert összekapcoslta ezeket a tárgyakat a hangalakkal, ahogy ebben a korban tudni is kell.

Most ezeket kevésbé tudja. Mi történhetett? 2 éves koráig ép volt az intellektusa és elbutult? Vagy a figyelme romlott az autizmus miatt? Vagy túlságosan szívesen fogdossa a tárgyakat és ez eltereli? Vagy egész egyszerűen unja a feladathelyzetet, és akkor megcsinálta, mert naponta volt egy ilyen, most meg sok van, és nem éri meg megcsinálni? Persze néha megcsinálja, akkor talán nagyon motivált? Nem tudom, hogy az intellektus képes-e leromlani vagy az autizmus tünetei homályosítják el, én természetesen ezt remélem, de erre igazán csak pár év múlva fog fény derülni, ha egyáltalán. Ezzel a témával foglalkozó cikk.

Címkék: terápia autizmus probléma értelem szemkontaktus beszédértés

A bejegyzés trackback címe:

https://abaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr741893413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öngyújtó · http://hangolok.blogspot.com/ 2010.04.04. 11:33:02

Szerintem unja. Gyermekem hiába képes tíznél több kockából tornyot építeni, a vizsgálaton négyet is csak segítséggel tudott egymásra rakni, és nem is nézett oda. Nem volt kedve.
(nekem nem jön be a link, de lehet, hogy az én készülékemben van a hiba.)

marubi 2010.04.04. 12:56:19

Nem jól volt. Most már bejön majd.
süti beállítások módosítása