Így vagyunk

 2010.05.15. 21:38

Kezdek egyre többet dolgozni, így a blog is ritkábban frissül sajnos. Lilinek vannak mostanában igazi auti napjai, sok befelé fordulással, sok öningerléssel, kevés közeledéssel. Közben pedig, ha rászánja az ember az energiát, akkor egyrészt ügyes, másrészt jól veszi a huncutkodást, poénkodást, és néha kifejezetten jól teljesít a lányokkal is. Tegnap arra mentünk be a szobába, hogy gyöngyöt próbál fűzni, múltkor formadobálást kezdeményezett a nyit szóval, hogy nyissam fel a dobálós vödröt.

Olvasgattam ABA-s honlapot, (köszi nemszakember és ott kiderült, hogy ha echoicból (hangutánzás) megyünk át intrabelvba vagy tact-be, akkor tök könnyen megtaníthatóak neki bonyolult dolgok is. Így:- Hogy hívnak? 0 másodperccel promptolom, hogy Lili; utána: Mondd, hogy Lili; erre mondja, és akkor utána gyorsan Hogy hívnak? És mondja magától, hogy Lili. (ez persze csak a tanítási fázis, utána elhagyja az ember a segítséget). Ugyanezt lehet a tact-tel is csinálni, ami a "mi ez" kérdésre adott válasz. Ezek jól mennek egészen, de a spontán beszéd csaknem sűrűsödik. Gyorsan tud beszédben reagálni, ha kell neki valami, de ez nincs elég gyakran, hogy annyira kellene. Most is ott tartunk, hogy spontán megnevezés ritkás, csak, ha felpörög valamitől, akkor azt van, hogy mondogatja. Naponta kéri a hálit, joghurtot, mostanában vizet (elkezdett szeretni és nagyjából tudni pohárból inni), esetleg hintát, és néha egy-egy más dolgot, főleg, ha már egyszer megkapta, és motiválttá válik pl.: könyv, forog, ugrál ilyenek. Meg, ha jó hangulatban van, akkor echolálgat. Erről majd beszélnünk is kell a közelgő teamen, hogy hogyan erősíthetjük ezt a vonalat még. De közben meg, ha kérdezem mi ez, megnevezi a poharat, a kockát.

Az új zeneterápiás csoportba is egész szépen kezd beilleszkedni, egy aranyos kisfiú nagy érdeklődést mutatott iránta, és mintha ez az élmény megmozgatta volna, nagyon felpörgött, de közben szépen teljesített. És közben vannak olyan csodák, mint spontán kekszevés, sajtevés tegnap Nórával, és egyre több száraz pelus. És az új lány is megvan.

 

Címkék: játék kommunikáció autizmus szavak kérés fejlődés szociális probléma terapeuta mand öningerlés prompt önellátás evésterápia generalizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://abaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr712005993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása