Jó vele

 2010.09.29. 22:29

Nincs sok új, és sajnos vannak napok, hogy alig látom Lilit, de amikor látom, akkor örömmel tapasztalom, hogy szépen figyel a nevére, az utasításokta, elég hamar odajön pl. kérésre. A Koraiban is azt mondták, hogy könnyű vele, bár most, hogy hosszan néztem, láttam, hogy mennyire intenzív a szájbavevés, ugrálás stb. Ezt hajlamos elfelejteni az ember, és csak a jóra emlékezni: a szép pillantásokra, ügyes odajövésekre, szép asztali munkára.

Most beteg is volt, meg amúgy sem mondanám, hogy a terápia a legintenzívebb szakaszában van, a Korais napok délutánján eléggé el is fárad, és ahogy egy közösségben szokás, be is nyel mindig vírusokat. De itthon is mondhatni, hogy elég könnyű vele.

Egyre nyitottabb az evés terén, már alig kell összenyomni a dolgokat, és kifli, meg eféléket is majszolgat. Múlt vasárnap egy csomó félbevágott szőlőt megevett. (Végre nem csak junk food). Hirtlen hangulatváltásai, érthetetlen sírásai sincsenek, a pszichéjének valószínű jót tett, hogy kimozdult és kisebb a felatadhelyzet aránya. Az előrejelzések rendszerét mi is használjuk valamelyest itthon, ami inkább TEACH, mint ABA, de a New York-i ABA iskolában is láttam, hogy használják ezt a módszert. Ez a jó az ABA-ben, hogy annyira komplex, mindenre kiterjedő, hogy sok minden más módszer is belefér, pl. tsmt, TEACCH elemei, akár Floor Time elemek is a NET helyzetben.

Most hétvégén többet látom Lilit. Nagyon kis kedves, többször odajön, és, mintha  a hangja is több lenne, pedig nem is teljesen egészséges. Sokat és szépen néz, nevet, ha szórakoztatjuk, ügyesen utánozza a hangokat. Remélem a PECS és a hangok gyakorlása hamarosan több spontán hangsorhoz vezet majd.

Címkék: kommunikáció szavak szociális vokalizáció floor time szemkontaktus beszédértés evésterápia

A bejegyzés trackback címe:

https://abaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr122333403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása