Jó tanácsok az USA-ból

 2009.04.24. 20:53

Mint ahogy a figyelmes olvasók észrevehették, értékes kommentet kaptam a héten Évától, egy New Yorkban képzett magyar származású profi ABA/VB terapeutától, aki a mi szerencsénkre épp hazaköltözött a múlt hónapban, és ha minden igaz részt fog venni teamünk munkájában. Tegnap meg is volt a hármas találka Krisztával egyetemben.

A terápia egyébként jól megy, minden héten kerülnek be új feladatok a feladatos dobozokba, és egyre több asztalnál tanult helyzetet tudnak a lányok kivinni a szőnyegre, aminek köveztkeztében Lili játéktevékenysége fejlődik. A figyelme is néha egészen jó. Mintha jobban értené, hogy na, most oda kell néznem, mert feladat van. Igaz, ez bizonyos feladatoknál nem szempont, valamiért a kar emelgetést nem nagyon utánozza le, csak, ha látja, hogy kap érte valamit rögvest, és arra a valamire nagyon motivált.

Évától tegnap tippeket kaptunk az evés problémákra is-Lili csak pépeset, vagy féligpépeset eszik-ami végre más, mint amit eddig hallttunk, hogy egyre kevébé turmixoljunk; ez nyilvánvalóan nem megy. Ma ki is próbáltuk a dolgot, ami első lépésben egy kaja megérintése. Lili undorodva megtette az első lépést, megfogta a reggeli banánját, és a dolog olyan érdekesnek bizonyult, hogy esti salátakészítésnél elkezdte a vágódeszkán levő ételeket sorra bepakolni a salátás tálba. A dolog annyira tetszett neki, részben a dícséret miatt szerintem, hogy nem bírta abbahagyni, és mikor a kész salátát vettem ki a tányéromra, akkor is ott sündörgött és szorgalmasan pakolt vissza a tálba.

A játszótéren ugyanakkor erősödik a beszűkültsége, mindig  csak hintázni akar, és azt is nagyon lökve fogadja csak el. De ma Gyöngyi részben a tegnapi jó tanácsok alapján, a hintázás után háttal tette be Lilit a homokozóba, és a dolog működött, hajlandó volt máshol is tartózkodni a hintán kívül. Sőt, lapátolt is, amit tavaly még nem tett meg.

További fejlődés, hogy újabban egyértelműen érzékeli Lili, ha az ember a nevén szólítja. Igaz, nem fordul oda, de megmerevedik, és kinyújtja az ujját, innen látszik, hogy felfigyel. A névre nem figyelés egyébként az autizmus egyik figyelmeztető jele, bár önmagában mást is jelenthet, például rossz hallást. És egy éves kor alatt nincs ilyen elvárás.

Címkék: játék autizmus fejlődés viselkedészavar kényszer terapeuta megerősítő beszédértés

A bejegyzés trackback címe:

https://abaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr31084710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása