Utazás előtt

 2009.06.20. 12:08

Két hétre elutazunk holnap, így szünetel a blog. Persze az útra is összeállítok egy kis csomag feladatsort, ami lehet, hogy nem is lesz olyan kicsi. Délelőtt, délután csinálok ott majd vele feladatokat, hogy ne essen ki a ritmusból.

Múlt héten volt egy időszak, hogy azt hittem, hogy a remek szemkontaktusa alábbhagyott Lilinek, de szerencsére csak aggodalom volt, gyönyörűen, hosszan néz azóta is. Még mindig hatalmas különbség van a terápiás, persze irányított viselkedése és a spontán viselkedése között, ahogy a vizsgálati szakvéleményben is írták. Terápia alatt egész sokat utánoz szavakat, főleg, ha érdekes az intonáció: ülj le, üe-mondja, vagy húha-hua, áll-á stb. Feltűnő, hogy a kihangsúlyozott szavakat jobban leutánozza. Ha elöntik a lakást gyerekek, akkor még mindig sztereotip a játéka, és elnémul. A sztereotip játékában is azért van apró fejlődés: mivel a babakádba dobált pár napja minden játékot, ezért a minap levettem  a kádat és megfordítottam. Így is talált egy lyukat, és akkor abba pakolt, azonban oda kevesebb dolog fér. A kád alakja lejtős, spontán elkezdte az odapakolt karikákat legurítani, ami egész szép és funkcionális. Később felmászott, és ő is leakart csúszni a lejtőn. Azt beszéltük Krisztával, hogy jó, ha játékként továbbfejlesztem, de szerintem részletesen visszatérünk még erre is a team-en, ami hazaérkezésünk után lesz.

Ott szó lesz még a pontos mandelési metódusról, ami a blognak köszünhetően Kriszta számára kiderült, hogy nem jól csináljuk, mert túlságosan ráhagytuk, hogy csak a magánhangzókat mondja. Pedig motiválni kell, várni, hogy hátha többet mond, és sokszor elismételni az egész szót. Szó lesz a jutalmazásról, mert abban sincs teljes következetesség, illetve a promptolás is néha hibádzik. Konkrétan az, hogy az első próba után (ahol az ember nem promptol), a második az 0 mp-es prompt, vagyis rögtön promptol az ember, azon a  szinten, ahol Lili tart (vagyis van, hogy csak gesztusokkal segít, de van, hogy teljes fizikai prompt-tal), vagy, ha nagyon nem figyel, akkor akár rögtön teljes fizikaival érdemes. Utána innen megy vissz a prompt erőssége, és nő meg pár mp-pel az idő, ami után adjuk a prompt-ot.Persze a végére arra törekszünk, hogy egyedül is tudja csinálni, segítség, pormpt nélkül. Erre mindig lehetősége adunk a feladat során, de ezt mindenki jól tudja. A team-en szó lesz még az evésterápiáról is, amit most nyáron megkezdünk, hogy elfogadjon Lili darabosabb ételt is. Valamelyest eszik darabokat, de nehezen viseli sokszor, ebben elég merev.

Biztos hiányozni fognak neki a lányok, nagyon megszerette őket.

 

Címkék: játék terápia program szavak fejlődés kényszer mand prompt szemkontaktus

A bejegyzés trackback címe:

https://abaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr821196780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása